Twee avonden met als onderwerp Spiritualiteit in het algemeen  hebben voor velen toch wel stof tot nadenken gegeven.

Voor mij in iedergeval wel en dat is het mooiste resultaat dat ik kon verwachten.

Spiritualiteit is voor iedereen wat anders en toch is het allemaal hetzelfde. Het is een reis in je innerlijk, een proces van bewust-wording en inzicht, het is het herinneren van dat, wat je bij je geboorte al wist, maar gaandeweg vergeten was, het bewustworden van hoe de dingen in elkaar zitten, wat er elke dag om je heen gebeurt en je nooit eerder gezien had ...

Eén van de besten vond ik het inzicht wat het spirituele pad eigenlijk inhoudt.

 

Voor je geboorte bepaalt jouw ziel, samen met andere zielen wat jouw "opdracht" voor dit leven wordt. Welke ervaringen je dit leven moet gaan doorleven. Eén ziel gaat mee als je gids en jij gaat "in den vleze". Dit is je zielspad.

Wanneer je geboren wordt, dan begint het leven van verwachtingen en andermans patronen. Je ouders, broers, zussen, school, kerk, sport, enz. En gaandeweg drijf je steeds verder van je zielspad af. Dit is je levenspad.

Wat is nu je spirituele pad? Dat is de afbuiging van je huidige levenspad, terug naar je zielspad. Hoe verder je levenspad van je zielspad afwijkt hoe moeilijker je het hebt in je leven en hoe slechter je in je vel zit.

 

Meestal heb je dan iets heftigs nodig om te veranderen: depressie, burnouts, mid-life-crisis, een erge ziekte. Hoe eerder je tegen je eigen spiritualiteit aanloopt, hoe gemakkelijker je weg nog terug te buigen is naar je zielspad.

Wat zijn kenmerken van je zielspad? De momenten dat je in je kracht zit. Dat je ongelofelijk krachtig bent en je heel erg goed voelt. Dit duurt maar even (week, maand) en dan ben je het weer kwijt. Dat zijn de momenten dat je levenspad, je zielspad kruist. Gezegend zijn hen die altijd in hun kracht staan en het verschil geproefd hebben.

Onze huidige jeugd (wat allemaal nieuwetijdskinderen zijn) groeit heel anders op dan wij. Zij mogen veel meer hun eigen waarheid zoeken en weigeren de standaard lesjes van de leraren, ouders, enz als zoete koek te slikken. Het gevolg hiervan is dat hun levenspad niet ver van hun zielspad verwijderd raakt. Hierdoor zullen zij vele malen krachtiger zijn, dan wij nu.

Wanneer zit je op het spirituele pad of beter gezegd, wanneer zit je op je zielspad? Wanneer je in je kracht staat. Dus ... wat is de spirituele weg? Wat is Spiritualiteit? De terugkeer naar je kracht!