Spiritualiteit is actueel.

Wat is spiritualiteit? Spiritualiteit is het nieuwe commerciële gat in de markt, dat is zeker. Je wordt er mee dood gegooid en het woord wordt te pas en te onpas gebruikt, vaak voor zaken die er werkelijks niets mee van doen hebben. Waar gaat het eigenlijk om? Het gaat om je innerlijke groei en om de zoektocht naar de zin van het leven. Het gaat om het gevoel van ontevredenheid, dat zich bij steeds meer mensen openbaart. Sommige mensen worden zich hiervan bewust en gaan op zoek naar de diepere betekenis van het leven en andere mensen krijgen ziekten of lichamelijke klachten en komen op die manier erachter, dat er meer moet zijn dan het huidige leven. We merken dat ons leven steeds minder inhoud of werkelijke waarde krijgt. We leven het leven dat van ons verwacht wordt en zoals we het geleerd hebben. Ondanks onze jeugdige recalcitrantie zijn wij een levenlang geïndoctrineerd en doen we uiteindelijk alles wat er van ons verwacht wordt. Tot het moment dat we erachter komen, dat we heel ver van onze eigen ik zijn afgedreven.

 

 

Vergelijk de huidige jeugd maar eens, met de jeugd van 20 jaar geleden. Dat dit een collectief verschijnsel is, zie je ook aan de maatschappij. Waar we nog steeds moeite hebben met kinderen die niet meer in “het gewenste keurslijf” te persen zijn en er steeds meer hokjes met bijbehorend stempel en medicatie gebruikt worden, zie je ook steeds meer scholen ontstaan die de wijze van lesgeven volledig veranderd hebben. Niet langer klakkeloos aannemen, maar zelf laten ontdekken.

Het bewustzijn bij de volwassen generatie is aan het veranderen. Echter “old habits die hard,” oftewel dan komen we erachter hoe moeilijk het is om los te komen van de regels en verwachtingen die zich in je onderbewustzijn genesteld hebben. Het web van therapeuten groeit, echter veel sessies leiden alleen maar tot meer inzicht in jezelf en in je eigen beperkingen. Hierdoor groeit de ontevredenheid en wordt men het gevoel sterker dat er acuut iets moet veranderen. Dan gooien we ineens het roer om, of gaan we op zoek naar leraren en guru’s, die zich maar wat gretig overal aandienen.

 

 

Vaak is er een trauma nodig, om ons wakker te schudden. Of het nu een ongeval is, een ziekte, depressie, burn-out, of juist een moment van afzondering waarin we onze weggewaande kracht terug vinden. Pas dan realiseren we ons in wat voor geestelijk keurslijf we terecht zijn gekomen en zoeken we paniekerig naar een uitweg of een nieuwe invulling van ons leven. Waar bovenstaande vroeger een meno-/penopauze symptoom was, is het tegenwoordig een probleem waar zelfs de kinderen al tegenaan lopen. Van de ene kant wordt er steeds meer druk op de mens gezet, wordt de vrijheid steeds verder beperkt en komen er steeds meer regeltjes en van de andere kant wordt het aanbod van alles zoveel vergroot, dat alles zijn waarde verliest. We worden murw en laten ons eigen persoonlijke individu steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Maar de tijden zijn daadwerkelijk aan het veranderen. Meer en meer mensen worden zich bewust van het feit dat er meer in het leven moet zitten en steeds meer mensen nemen niet langer klakkeloos aan, wat er door de zogenaamde autoriteiten gezegd wordt.

 

 

De nachtelijke tell-sell en sex-reclames op televisie maken plaats voor tarotleggers en mediums? Hoe vind je je weg in dit nieuwe, commerciële oerwoud. Per week komt er wel een nieuw spiritueel tijdschrift uit, zijn er nieuwe televisie programma’s en staan de kranten vol met “spirituele” artikelen en advertenties. Waar de kerk vele honderden jaren de persoonlijke spirituele ontwikkeling geloochend heeft, omdat de kerk wel zou vertellen wat goed voor je is, doet de hedendaagse commercie en de media wederom hetzelfde. Het ging om macht en het gaat nog steeds om macht.

Maar niemand kan jou aan de hand meenemen op jouw spirituele pad. Je pad leidt namelijk veelal naar binnen en hierin is ieder mens verschillend. Zoals Boeddha zegt: ik kan je het pad naar verlichting precies uitleggen en kan je leren hoe je het kunt doen. Maar dat brengt je niet dichter bij de verlichting. Weten hoe het pad is, brengt je geen stap dichter bij verlichting. Het is die eerste stap, hoe klein hij ook is, die je dichterbij brengt.